Koju čašu odabrati?

Kultura ispijanja vina je zajednička celom svetu. Svako vino, crveno, belo, roze ili penušavo, zahteva svoj oblik čaše, pored ostalih kriterijuma koji su potrebni da se zaista oseti čar jednog vina.

Budući da smo u procesu sređivanja vinarije, naša zamisao je da svakom kutku damo sopstevni pečat, darujemo svoju maštovitost i prezentujemo naša vina na jedinstven način.  Tu se uklapa i priča o vinu i čašama.

Da li se i vi osećate prefinjenije kada degustirate vino iz lepe i odgovarajuće vinske čaše? Sam miris vina će biti drugačiji, kao i ukus i sam doživljaj ispijanja vina.

U zavisnosti od količine šećera u vinu, bela vina mogu biti suva, polu suva, polu slatka i slatka. Naša bela vina, Raj Zenit, Raj Bela Tamjanika i Raj Sova su suva vina.

Raj Zenit, od čistog Semijona (Semillion) karakterišu mirisi suvog livadskog cveća i svetlo žuto-zelena boja.

Raj Sova, čist Sovinjon Beli (Sauvignon Blanc), prožet finim tonovima akacije, ima svetlo žutu boju i sortni miris, sa punim ukusom i blagim vibratnim kiselinama.

Raj Bela Tamjanika je muskatno vino svetlo žute boje gde se prepoznaje ukus cveća i voća. Ležalo je u Inox tankovima do samog punjenja i time smo sačuvali originalni ukus Bele tamjanike i dozvolili joj da osvoji naša srca svojom svežinom i nežnošću.

Sada, kada smo se upoznali sa belim vinima, trenutak je da preporučimo i iz koje čaše piti ovakva vina.

Budući da su Raj Zenit i Raj Bela Tamjanika lakšeg tela, što znači da su nežnijeg ukusa i cvetnog ili voćnog mirisa, najbolji učinak će pružiti iz čaša koje se upravo preporučuju za ovakve vrste vina.

Raj Sova je intenzivnijeg karaktera, te uz nju ide čaša koja će raspršiti mirise Sauvignona i tonove akacije.

Crvena vina takođe mogu biti suva, polu suva, polu slatka i slatka.  Zbog geografskog položaja Rajca, crvena vina karakteriše punoća, veći sadržaj alkohola i izraženija boja. Raj Plot, Raj Game i Raj Crna Tamjanika spadaju u suva vina.

Raj Plot je kupaža poznatih sorti- Kaberne Sovinjona (Cabernet Sauvignon) i Merloa (Merlot). Ovo vino je ležalo u barikiranom buretu 12 meseci. Preporučujemo dekantiranje jer se njime postiže veća punoća ukusa i mirisa.

Crna Tamjanika je vino koje se služi ohlađeno na 12◦C. Vino je zatvoreno crvene boje, intenzivnog muskantnog mirisa, punog i uravnoteženog ukusa sa odličnom postojanošću arome koju je dalo hrastovo bure.

Francuzi su prepozantljivi po Gameu koji se konzumira kao mlado vino (Božule). Naš Game je jači na šećeru i alkoholu. Zbog toga je Raj Game robusnije vino, čiji je karakter dopunilo hrastovo bure.

Vino je igra, razdragana, očaravajuća i uvek zanimljiva. Nijedno vino nije isto, a svako nađe put do svog ljubitelja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.