Kolač i vino? Zašto da ne?

Vinarija Raj istražuje interesantna sklapanja hrane i vina. Budući da smo i sami veliki ljubitelji poslastica, podelićemo naše utiske Choco-orange kolača i Raj Zenita 2016.

’’Imam pravu poslasticu za vas!’’, rekla je Biljana kada smo joj predložili naš plan, listajući svesku sa receptima, znajući da smo veliki ljubitelji čokolade. Već sledećeg dana, iznenadila nas je u Rajcu sa kolačem u rukama. Bili smo oduševljeni, jer kako se radovi u vinariji dovršavaju, smatrali smo da zaslužujemo predah.

Choco-orange Kolač

Biljana inače priprema ketering za Vinariju Raj, koji se uvek savršeno uklapa sa našim vinima. Njene slane đakonije, pažljivo i maštovito ukrašene, po receptima samo njoj znanim, dopunjuju ukus vinima kako crvenim tako i belim. ’’Tajna majstora’’, kaže Biljana uz osmeh. Nebrojano puta nas je iznenadila svojim umećem, hranila i oči i dušu i baš zbog toga smo joj poverili ovaj zadatak, znajući da će nas obradovati još jednom fantastičnom poslasticom za nepca.

Ukrašen kandiranom pomorandžom, obogaćen pečenim orasima, čokoladom i puterom, ovaj kolač se lako priprema i još brže pojede. Nemoguće je pojesti samo jedno parče! Biljana je sama pripremila kandiranu pomorandžu, jer, kaže, tako kolač dobije poseban ukus. Uz dobro ohlađen Raj Zenit, softani Choco- orange je oslobodio mirisne note semijona a on je zauzvrat pojačao ukus čokolade.

Raj Zenit je suvo vino, sačinjeno od sorte Semijon koja je odležavalo u Inox tankovima do samog punjenja. Vino je kristalno bistro, svetle žuto-zelene boje, sortnog mirisa, prijatno i pitko. Najbolje osveženje u ovim tropskim danima, dobro ohladjen, Zenit nam je pružio divnu aromu poljskog cveća u čaši,  a Choco-orange kolač upotpunio svojim ukusom.

Raj Zenit 2016

Zamislite vrelu letnju noć uz hladan Zenit i kolač od čokolade. Pravi užitak, zar ne?

Ukoliko niste imali prilike da do sada probate čist semijon, preporučujemo da to učinite. Možemo se pohvaliti da smo jedni od malobrojnih vinara koji su pružili šansu semijonu da osvoji srca ljubiteljima vina.

I za kraj:

Biljana, hvala na maštovitosti, originalnosti i dugogodišnjoj saradnji i pravom prijateljstvu!

2 thoughts on “Kolač i vino? Zašto da ne?”

Leave a Comment

Your email address will not be published.