O nama

Naša priča
Nasleđe
Veza sa prirodom
Kvalitet
Inovacija
Naš tim

NAŠA PRIČA

Vino oduvek priča priče, a u naša vina i nastanak Vinarije RAJ utkana je živopisna, lična i romantična storija osnivača – Micka i Beke O’Connor.

Beka jezero Prespa 1984

Mick dolazi iz Mančestera. U Engleskoj je bio zaposlen kao profesionalni vojnik ( Rojalni Marinac ), a 1984. godine odlučio je da napusti službu i da se posveti putovanju i istraživanju do tada nepoznatih krajeva Evrope. Iste godine je sa ruksakom na leđima odleteo do Pule, i odmah po sletanju bacio svoju povratnu kartu kako bi se posvetio avanturi koja je bila pred njim. Danima i nedeljama kretao se kroz Sloveniju, Bosnu i Hrvatsku, nekada autobosum, nekada autostopom ili jednostavno – pešice.

Mick Balkan 1984

Nakon par nedelja brodom je stigao iz Beograda u Kladovo, i namerio da nastavi južno ka Skoplju. Upravo je te večeri upoznao Beku, koju je pozvao da mu se pridruži na putu autostopom do Skoplja. Beka, naravno, pristaje. Kako su se odlično slagali kao saputnici, usledio je i Mickov poziv da zajedno sa njim produži do Prespanskog i Ohridskog jezera, gde su ubrzo obilazili impresivne manastire i spavali pod otvorenim nebom. Nedelju dana kasnije, Mick produžuje ka Bitolju, a Beka se vraća kući – u Zaječar.

Beka u Jorku 1984

Ipak, nakon celog meseca putovanja po Grčkoj, Mick se vraća kroz Zaječar gde se zadržava čak dve nedelje, i nakon svakodnevnog uživanja u lokalnim specijalitetima koje je pripremala Bekina majka, oni ponovo zajedno odlaze put Turske, gde su proveli narednih pet nedelja. Nakon još jedne pauze u Zaječaru, ponovo kreću na put, ovoga puta u pravcu severa, stopirajući po Evropi sa Hamburgom kao krajnjom destinacijom.

Beka i Mick na Ohridu 1984

Beka i Mick na Ohridu 2005

Mick konačno nastavlja put Mančestera, no Beka mu se pridružuje dve nedelje kasnije, da bi u Velikoj Britaniji provela dva meseca tokom kojih su nastavili da zajedno putuju i istražuju prirodna bogatstva. Krajem te iste 1984. godine, Beka se vraća kući i kako Mick počinje da radi već početkom 1985. godine, oni nažalost polako gube kontakt.

Beka i Mick danas

Verovatno je bilo neminovno da se njihovi putevi ponovo ukrste, s obzirom koliko su i na koji način putovali zajedno, deleći avanture radost stalnog pokreta. Čak 19 godina kasnije, 2005. godine oni se zaista ponovo sreću, spontano kako se to desilo i tako davno, sredinom osamdesetih godina. Njihovo zajedničko putovanje ovoga puta nije prekinuto, i decembra 2007. godine Mick i Beka su se venčali u Zaječaru, i ubrzo se posvetili prvim zajedničkim poduhvatima, a među njima ideji o oživljavanju obližnjeg sela Rajac i okoline kroz reanimiranje prirodnog i kulturološkog nasleđa ovog kraja, poznatog po bogatoj i specifičnoj vinskoj tradiciji.Tako je nastala Vinarija RAJ, najmodernije opremljena mala vinarija u rajačkom kraju i čitavoj istočnoj Srbiji.

NASLEĐE

Vinarija RAJ dolazi iz istočne Srbije i Negotinske Krajine, prostora koji su već vekovima poznati kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina. Kraijna Vino bila je jedna od najvećih evropskih vinskih kompanija, a zemljište oko Negotina i Zaječara bilo je potpuno prekriveno vinogradima. Sve ovo govori o bogatom nasleđu kulture uzgoja grožđa i proizvodnje vina, koja je razvijana i gajena decenijama u ovom delu istočne Srbije. Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija RAJ u centar svoje proizvodne ponude stavlja upravo sorte koje tradicionalno dobro uspevaju u ovom kraju, pre svega Crna Tamjanika, Bela Tamjanika i Game.

Nasleđe

VEZA SA PRIRODOM

Vinarija RAJ locirana je u jednom od najlepših krajolika Srbije koji je i dalje relativno netaknut u pogledu industrijalizacije i urbanizacije. Sa preko 250 sunčanih dana u godini, ova regija je jedna od najpogodnijih za uzgoj grožđa, pre svega zahvaljujući specifičnoj kombinaciji strukture zemljišta, voda, nadmorske visine i osunčanosti. Stoga grožđe od koga se proizvode vina RAJ dolazi upravo sa brda u okolini sela Rajac, gde se nalaze naši vinogradi. Jedna od osnovnih motivacija pri osnivanju Vinarije RAJ upravo je bila potreba da se kreiraju proizvodi u saglasju sa prirodom, ali i naša lična želja da vreme provodimo okruženi pejzažima istočne Srbije. Kroz specifičan pristup proizvodnji, pakovanju i komunikacijama, želimo da istaknemo upravo ovaj otovreni kanal komunikacije sa našim prirodnim okruženjem, kao i da motivišemo druge da učine isto.

Vinarija

KVALITET

U svakom aspektu vinskog posla, bilo da govorimo o gajenju grožđa ili proizvodnji vina, neophodno je voditi se vrednostima najvišeg kvaliteta. Sprovođenje standarda i kontrole kvaliteta u svakom segmentu uzgoja i proizvodnje, osigurava vrhunski kvalitet konačnog proizvoda. Vinarija RAJ osnovana je upravo sa tom željom – da se domaćim i stranim potrošačima, ljubiteljima vina, ponude proizvodi koji privlače pažnju svojom retkošću i specifičnim poreklom, a zatim plene i osvajaju svojim vrhunskim kvalitetom. Stoga se svaka odluka se pažljivo odmerava u cilju postizanja najvišeg kvaliteta, uz učešće enoloških stručnjaka i tehnologa. To omogućava i činjenica da najveći deo grožđa koje koristi Vinarija RAJ dolazi iz sopstvenih vinograda koji se pažljivo održavaju tokom čitave godine, na zemlji koja je već vekovima pod zasadima vinove loze. Vinogradi koji su u posedu Vinarije RAJ locirani su na obroncima oko sela Rajac.

Kvalitet

INOVACIJA

Za Vinariju RAJ, inovacija ne označava pomak na čisto tehnološkom planu proizvodnje vina. Želimo da kroz svoju praksu inoviramo sveukupni odnos prema kulturi vina u Srbiji, kao i u pogledu plasiranja naših izvan granica naše Srbije.Pomenute inovacije podrazumevaju moderno opremljenu vinariju kakva do danas nije postojala u negotinskom i zaječarskom kraju, i primenu savremenih proizvodnih metoda i načina komunikacije. 

Naša vina

NAŠ TIM

Sleva nadesno: Slobodan Kuti (Vinogradar i traktorista), Zoran Novaković (Podrumar), Mick O’Connor (Generalni direktor), Beka O’Connor (Generalni menadžer), Goran Jelenković (Vinar), Milica Rašić (Asistent GM)