Vreme za sve nas

Za one koji u domaćinstvu imaju sreće da žive sa roditeljima, dekom i bakom.

Postoji način da iz ovog globalnog problema koji potresa svakog i sve, izvučete ‘najbolje’. Imate vremena za razmišljanje, nove online kurseve, tutorijale za vežbe tela, šivenje, slikanje, popravljanje, prepravljanje. Bitno je da imate volju da ove teške trenutke za čitavu planetu doživite i preživite pozitivno.

Da li ste imali prilike da ovih dana provedete vreme sa svojom majkom ili bakom, ili obe? Da li bi Vam prijalo da sa njima pripremate ručak i ćaskate o tome kako je nekada bilo, u ta davna vremena, gde se sve činilo čarobnim, dok seckate povrće? Sada je momenat za tako nešto. Da ih saslušate. Da sa njima steknete nove trenutke, koje ćete zauvek pamtiti. Svaka naša mama ili baka je ovakvu situaciju već preživela, možda i više puta. Kako su se one borile sa karijerom, kućnim poslovima i decom a opet ostajale vedre, nasmejane, doterane? One imaju recept za kiflice bez kvasca, pa čak znaju i kako se kvasac pravi. Možda naučite kako se pravi taj Vaš omiljeni kolač koji Vam ranije nije uspevao. Dozvolite im da Vas nauče nečemu novom.

Izvor: Pexels.com

Razgovarajte sa svojim tatom, dedom. Uplatite tati loto, jer je siguran da ako ne ovog utorka, već u petak će dobiti sedmicu koju čeka čitavog života. Saslušajte ga šta sve planira sa tim novcem. Posmatrajte žar u očima večitog dečaka dok Vam do tančina objašnjava svaki svoj plan. Možda Vam se rodi ideja da nešto novo probate i zajedno sa njim stvorite istoriju Vaše porodice. Znate da je kroz život morao iznova da uči kako da zaradi dovoljno novca za celu porodicu. Kako se popravlja bicikl, menja guma, kako se restaurira stari komad nameštaja. Iskustvo koje nosi u sebi nema cenu. A dede? Dede su poseban izvor znanja. Zanati koje su ova gospoda stekla, stiču se iskustvom, vrednim radom, poštenjem. Informacije iz prve ruke. Bezbroj tema za šarm, šalu, porodicu, posao, život.

Igrajte se sa Vašom decom. Slušajte pažljivo šta govore. Podsetite se kako se igraju školice, fudbal ‘na kocku’, basket ‘1 na 1’, kako se od starih marama prave raskošne haljine za barbike. Setite se Vašeg omiljenog crtanog filma iz detinjstva i odgledajte ga sa svojim detetom. Čitajte, bojite, pričajte.

Pa te prve simpatije i problemi oko njih. Posavetujte dete svojim iskustvima.
Moraju da Vas čuju, svakako nemaju gde da pobegnu. Dozvolite im da Vas nauče novim tehnologijama, igricama, skraćenicama u beskrajnom dopisivanju sa društvom. Inspirišite ih Vašom profesijom, sportom koji volite, hobijima kojima se bavite ili još bolje, stvorite zajednički hobi. To ne mora biti nešto komplikovano, razgovor uz šoljicu čaja u njihovoj sobi će biti sasvim dovoljno. Napravite listu pesama koje ste voleli u njihovim godinama i slušajte je zajedno.

Pa tako skupite sve za jedan sto. Stavite najlepši stoljnak koji imate. Postavite najbolji escajg, čaše, činije, salvete. Obucite svoju najsvečaniju odeću, napravite frizuru. Otvorite bocu vina, ili dve ili više. Nije važno da li će za taj ‘svečani ručak’ biti poslužene makarone sa sirom ili piletina u sosu od pečuraka. Da li će za dezert biti kompot od jabuka i dunja ili Gabon torta. Važno je ono što delite zajedno. A to je ljubav jedan prema drugome. Sreću što ste svi zajedno. Trenutak koji ćete zauvek pamtiti.

Izvor: cottonbro from Pexels

Razgovarajte sa rodbinom koja Vam nije blizu. Dogovorite susret kada sve ovo prođe. Prisetite se kako ste se nekada družili i kako su se Vaši roditelji viđali. Pružite utehu, podršku. Nasmejte se zajedno. Nazdravite životu. Pravite planove.

Tu su i ljubimci. Psi, mačke, papagaji. Naučite ih novim trikovima i podelite na mrežama njihovo umeće. Nikad nije dovoljno klipova životinja. Oni nas nasmeju svojim nestašlucima i razneže svojim emocijama. Oni su srećni što su sa nama čitavog dana. Posmatrajte akvarijum sa ribicama. Slažete li se da umiruju um te nijanse zelene i plave? A igra ribica i lelujanje vodenih trava će vam svakako, makar na trenutak prebaciti misli na sunčane plaže mora, reka, jezera.

Izvor: Pexels.com

I ostanite dosledni. Sačekajte u redu. Držite odstojanje. Zbog svojih, zbog sebe, zbog svih ostalih. Trošite racionalno. Osim vina. Vino trošite za ljubav, zdravlje i želje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.